EGİAD ve TAİDER, aile şirketlerinin yönetim ve devir süreçlerine ilişkin toplantılar düzenliyor
Tüm dünya ekonomilerinde şirketlerin çoğunluğunu oluşturan aile şirketleri ülke ekonomilerine büyük katkı sağlarken, EGİAD da TAİDER ile yaptığı iş birliği sonucunda bir dizi toplantı başlattı. EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, “Bildiğiniz gibi aile işletmeleri ekonomimizin temel taşlarından birini oluşturuyor ve bu işletmelerin yönetimine gelecek nesillerin nasıl dahil edileceği, devir süreçlerinin nasıl yönetileceği konuları en çok üzerinde durulan konuların başında geliyor. şirketlerin kritik sorunları.”
Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD), Türkiye Aile İşletmeleri Derneği (TAİDER) ile işbirliğine başladı. EGİAD genel merkezindeki programda, tüm dünya ekonomilerindeki şirketlerin çoğunluğunu oluşturan aile şirketlerine ilişkin toplantılar yapılırken, aile şirketleri de konuşuldu.
İlk toplantı “Aile Şirketlerinde Yönetim Kurulu Yapılanması” başlığı altında yapılırken, ikinci toplantı “Gelecek Nesillerin Yönetim ve Transfer Süreçlerine Katılımı” başlığı altında gerçekleştirildi.
“Türkiye’deki şirketlerin yüzde 95’i aile şirketi”
TAİDER Aile İşletmeleri Derneği Lideri Fatma Olten ve TAİDER üyelerinin de katıldığı programın açılış konuşmasını EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer yaptı. Yelkenbiçer, yeni TAİDER üyesi olarak ilk etkinliği gerçekleştirdiklerini belirterek, “Konumuz özellikle aile işletmelerinin sürdürülebilirliği ve geleceği açısından son derece değerli. Bildiğiniz gibi aile işletmeleri ekonomimizin ve ekonomimizin temel taşlarından birini oluşturuyor. gelecek nesillerin bu işletmelerin yönetimine nasıl dahil edileceği ve zaman süreçlerinin nasıl yönetileceği.” Yönetim sorunları şirketlerin en kritik sorunlarından biridir. Türkiye’deki şirketlerin yüzde 95’inin aile şirketlerinden oluştuğu göz önüne alındığında, aile şirketlerinin yönetim süreçlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ve gerektiğinde yönetim sürecinin gerçek anlamda yürütülmesi, şirketlerin hem ekonomik değerini hem de sürdürülebilirliğini etkilemekte ve dolaylı olarak etkilemektedir. bir bütün olarak ekonomi. “Durumu da etkilediğini söylemek mümkün” dedi.
“Panel, şirketlerin bugününü ve geleceğini şekillendirmek açısından önem taşıyor”
Yelkenbiçer, “Gelecek nesillerin işletmelerin yönetimine katılımı, yalnızca bir aile mirasının ve geleneğinin sürdürülmesi meselesi değil, aynı zamanda işletmelerin yenilenme ve gelişme süreçlerindeki etkinliğini ve dayanıklılığını belirleyen önemli bir faktördür. Genç nesil Şirketin yönetimine gelen hem yenilikçi hem de gençliği ve dinamizmiyle liderdir.” “Bir yandan dönüşümü temsil ediyor. Yeni neslin yönetime dahil edilmesi kurumsallaşmayı hızlandırırken aynı zamanda yenilikçi bakış açısıyla şirketin rekabet avantajını da artırıyor. Bu nedenle bu paneldeki konuların her ikisini de şekillendirmek açısından değerli olduğunu düşünüyorum. Şirketlerin bugünü ve geleceği” dedi.
Aile işletmelerinde nesillere aktarıma ilişkin örnek ve deneyimlerin de dile getirildiği toplantıda konuşan Yelkenbiçer, literatürde çok sayıda çalışma olduğuna dikkat çekerek, “Bunlarla karşılaştırıldığında şu şekilde bir dizi eylem içeren öneriler de var: planlama, hazırlık, aile bağlantısı, eğitim, öğretim, anlaşmazlıkların yönetimi ve kurumsallaşma gibi. Elbette.” “Her şirket farklıdır, her aile farklıdır. Doğru formül bazen literatürdekilerden çok farklı olabiliyor. Bu nedenle deneyimlerden öğrenmek, adapte olmak ve iç öğrenme mekanizmalarını açık tutmak şirketin öncelikli görevlerinden biri olmalıdır. Genç nesiller” dedi.
TAİDER Aile İşletmeleri Derneği Başkanı Fatma Olten, “Ailede birlik, işte sürdürülebilirlik vurgusu ile Türkiye’deki aile şirketlerinin nesiller boyu devamlılığına öncülük etme misyonuyla 2012 yılında kurulduk ve bugün 300’e yakın aile şirketimiz var. Aile şirketleri ve 900 aile üyemizden oluşan kurucu unsurlara bağlı olarak belirlediğimiz hedeflerimize ulaşmak için “Proje ve etkinlikler yürütüyoruz” dedi. – İZMİR