Hindistan’da perakende enflasyonu Şubat ayında gıda maliyetleri nedeniyle yükseldi
Şubat ayında Hindistan, gıda fiyatlarındaki artışın etkisiyle yıllık perakende enflasyonunda bir artış yaşadı. Bu ayki enflasyon oranı %5,09 olarak kaydedilmiş olup, Ocak ayındaki %5,10’a kıyasla hafif bir düşüş göstermiş, ancak 42 ekonomistten oluşan bir grup tarafından öngörülen %5,02’yi aşmıştır.
Enflasyondaki artışın başlıca nedeni, Ocak ayında %8,30 olan gıda fiyatlarının Şubat ayında %8,66’ya yükselmesidir. Gıda enflasyonu, genel enflasyonu ölçmek için kullanılan tüketici fiyat sepetinin neredeyse yarısını oluşturduğu için özellikle etkilidir.
Mevcut enflasyon oranı Hindistan Merkez Bankası’nın (RBI) %2 ile %6 arasındaki hedef aralığında kalsa da, gıda fiyatlarındaki oynaklık politika yapıcılar arasında endişeye neden olmaktadır. Bu belirsizliklere yanıt olarak RBI geçen ay faiz oranlarını korudu ve enflasyon sürdürülebilir bir şekilde %4 seviyesine gelene kadar faiz indiriminin düşünülmeyeceğini belirtti.
Buna ek olarak, iki ekonomistin tahminlerine göre, daha oynak olan gıda ve enerji sektörlerini dışarıda bırakan çekirdek enflasyonun Şubat ayında %3,3 ile %3,37 arasında gerçekleşeceği ve Ocak ayında gözlemlenen %3,6’ya göre düşüş göstereceği tahmin edilmektedir. Bu rakam daha önce hatalı bir tahmin olan %3.03-%3.37 aralığından revize edilmiştir.
RBI’nin faiz oranları konusundaki temkinli tutumu, perakende enflasyonu merkez bankasının belirlediği tolerans bandı içinde kalsa bile, istikrarlı bir enflasyon oranına ulaşmaya odaklandığının altını çiziyor.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.