Birleşik Metal-İş: Aralık Ayında Açlık Limiti 8 Bin 167 TL, Yoksulluk Limiti 28 Bin 249 TL Oldu
Devrimci Personel Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nın Aralık ayı verilerine göre; açlık sınırı 8 bin 167 liraya, yoksulluk sınırı 28 bin 249 liraya yükseldi.
DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası, Aralık ayı açlık ve yoksulluk sonu bilgilerini yayınladı. Hesabınız; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) harcama kümelerine göre endeks rakamlarının 2003 yılı özel fiyatları, İstanbul Halk Ekmek, zincir market internet fiyatları ve BİSAM Beslenme Örneği baz alınarak yapıldığı belirtildi.
Buna göre; Dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve istikrarlı beslenmesi için yapılması gereken aylık harcama Aralık ayı için 8 bin 167 TL, hanehalkı yıl sonu tüketim harcamalarına göre yapılan hesaplama sonuçlarına göre yoksulluk sınırı ise 28 bin 249 TL olarak belirlendi. açlık. Yoksulluğun sona ermesinin, bir ailenin eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma ve ulaşım gibi harcamalarla birlikte yapmak zorunda olduğu harcama miktarı olduğu belirtildi.
Yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve istikrarlı beslenmesi için tüketmesi gereken besinlerin aylık karşılığı 2 bin 214 lira olduğu belirtilirken; Bu fiyatın yetişkin bir kadın için 2 bin 104 lira, 15-18 yaş arası bir genç için 2 bin 303 lira, 4-6 yaş arası bir çocuk için ise bin 546 lira olduğu kaydedildi.
SADECE SÜT VE SÜT İŞLERİNDE GÜNLÜK 100 TL
Günlük harcamalarda, aralıkta en yüksek maliyet kümesi 99,91 lira harcama şartıyla süt ve süt ürünleri kümesi oldu. Et, tavuk ve balık kümesleri için gerekli asgari harcama tutarı 41,76 lira oldu. Sebze ve meyve için yapılması gereken günlük harcama tutarı ise 47,26 liraya ulaştı. Ekmek harcamasının günlük maliyeti 23,41 lira, katı ve sıvı yağ harcaması ise 18,37 lira oldu. Yumurta için 6,92 TL, şeker, bal, reçel ve pekmez için 8,51 TL harcanması gerektiği belirtildi.
HARCAMA SEPETİNİN YAKLAŞIK ÜÇTE BİRİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ
Daha dar bir gruplandırmaya göre ise harcamalar içinde en yüksek paya yüzde 36,7 ile süt ve süt ürünleri sahiptir. Et, yumurta ve bakliyat kümelenmesi yüzde 24,24 ile ikinci sırada yer aldı. Sebze ve meyvenin harcamalardaki payı yüzde 17,36 olarak açıklandı. Ekmek, makarna vb. gıda harcamalarının payı yüzde 11,83, diğer gıda harcamalarının toplam içindeki payı ise yüzde 9,87 oldu.